Ședință extraordinară de Consiliu Local, 7 februarie 2022

Ieri am avut ședință extraordinară de consiliul local la care am prezentat și susținut Proiectul de hotărâre privind aprobarea finanțării din bugetul local a cheltuielilor aferente cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociațiilor de proprietari pentru reabilitarea termică, precum și mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Sectorul 1 al Municipiului București în legătură cu lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe incluse în cadrul Programului multianual de reabilitare termică a blocurilor de locuințe la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București.


Am prezentat cadrul legal, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 și Decizia nr.63/27.11.2020 Curții de Conturi a României-Camera de Conturi București, care constată ca abatere „încheierea contractelor de mandat cu asociațiile de proprietari care au beneficiat de reabilitarea termică a imobilelor, cu preluarea obligației de finanțare de la bugetul local și a cotei de 10% din valoarea lucrărilor care trebuia suportată de asociații, în baza Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 al Municipiului București nr.3/31.01.2008, abrogată de drept, ca urmare a publicării OUG nr.18/2009”, urmând ca înlăturarea neregularităților să se realizeze prin „supunerea spre dezbatere și eventuala aprobare de către Consiliul local Sector 1 a cotei ce revine asociațiilor de locatari din contravaloarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor, în conformitate cu prevederile OUG nr.18/2009, cu modificările și completările ulterioare și, după caz, cuantificarea, înregistrarea în evidența contabilă și urmărirea încasării acestei creanțe”, în conformitate cu pct. 2 din dispozitivul Deciziei nr. 63/27.11.2020.

De asemenea am prezentat și un punct de vedere al unui reprezentat al asociațiilor de proprietari care mi-a transmis următoarele:
„1. Să presupunem că pentru un bloc de 10 etaje cu 20 de apartamente costul reabilitării va fi de 1 milion de lei. Asta înseamnă că proprietarii vor trebui să contribuie cu 10% pe o perioadă de 10 ani, deci 100000 Ron, sau 10000 Ron pe an, adică 500 de lei pe an pe apartament. Pentru un apartament de 3 camere, încălzirea la RADET pe perioada iernii costă cam 1500 lei într-un bloc reabilitat, și sub 1000 lei după reabilitare. Așa că nu se pune problema de a taxa mai mult populația. Chiar din contră, vom face economie, având în vedere creșterile preconizate la prețul gigacaloriei.
Dacă azi trece acest HCL, trebuie parcurse următoarele etape pentru realizarea proiectelor: notificarea asociațiilor de proprietari, convocarea de adunări generale pentru a aproba actele adiționale la contractele de mandat, apoi proceduri de achiziții publice pe calupuri de blocuri pt evaluarea riscului seismic, SF/DALI, proiectare și documentație tehnică pentru avizele necesare, aprobarea indicatorilor tehnico-economici, apoi alte notificări pt asociațiile de proprietari ca să facă alte AG-uri ca să aprobe proiectele, apoi alte proceduri de achiziții publice pt execuția lucrărilor, apoi lucrările efective și într-un final recepția lucrărilor. Deci foarte probabil ne vom întinde pe un orizont de timp de 2-3 ani, când deja preturile la gigacalorie și gaz metan sunt în plină creștere.
Comparat cu o soluție de finanțare din mediul privat (credit bancar), costul pentru asociațiile de proprietari al soluției propuse de primărie este de cel puțin 10 ori mai mic, pentru că 90% sunt fonduri europene.
Și un ultim argument care nu e general valabil, noi la asociația noastră amânăm să facem alte lucrări de amenajare până după reabilitare pentru că nu vrem să fie afectate de viitorul șantier
De exemplu, amenajarea spațiului verde din jurul blocului, instalarea de camere de supraveghere și iluminat în curtea blocului, renovat casa scării, etc.”

Concluzii:
Cota de finanțare de 10% este prevăzută în lege, în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 care trebuie aplicată.
Cu excepțiile de acum prevăzute în aceeași Ordonanță, aprox. 50% dintre proprietari vor fi scutiți de aceasta taxă.
Deoarece s-a pus problema proiectelor cu fonduri rambursabile, aceasta este o soluție, dar cofinanțarea asociațiilor de proprietari a fost la fel, de 10%, iar în unele orașe a fost chiar mai mare, pâna la 20%.
Deci și cu aplicarea legii și cu accesarea de fonduri nerambursabile, cota de 10% este aceeași.
Principalul argument al colegilor consilieri care NU au votat acest proiect este că discriminează cetățenii Sectorului 1 pentru că, în trecut, reabilitarea termică a blocurilor a fost 100% gratuită, iar acum cetățenii trebuie să plătească 10 % în 10 ani.
Atenție!! Cota de 10% este prevăzută în lege, iar legea se aplică….
Cetățenii cu care am comunicat nu păreau deloc supărați pe motive de discriminare, ci pe motiv că nu pot beneficia de reabilitare pentru că aceste cheltuieli se amortizează foarte repede și, de asemenea, durează foarte mult până încep lucrările de reabilitare, care îi țin și în loc, pentru că până nu încep lucrările de reabilitare nu pot face alte îmbunătățiri în bloc, exemplele fiind date mai sus.
Deci cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Dar dacă sunt cetățeni care se simt discriminați, îi rog respectuos să vină la următoarea ședință de consiliu și să ne prezinte și punctul dumnealor de vedere.
Vă așteptăm!
Sursă foto – Mediafax
Am folosit fotografia asta pentru că transmite lumină.

Published by Iulia Halatz

She is primarily a teacher of English. Also her mind is lured by goodies like finance, economics, interest rates, the stock market, as she has a hankering for how the money is made. Nevertheless she is a dreamer on a cloud...As dreams cost nothing... On ordinary days she is a word-weaver for everything and everything that breathes. On the best of days she just follows the seasons by means of bike, skis, or roller-skates. She is grateful to all colors of the world and to people who read, smile and drop a line here, or on her email. Contributing author for 5 Medium.com publications, Spillwords.com and Anthology Volume I: Writings from the Sudden Denouement Literary Collective.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started