Ședință ordinară CL 28 ianuarie 2021

Ce s-a întâmplat la ședința de Consiliu Local de joi, 28 ianuarie?

Am înțeles, în sfârșit, cum s-a făcut și se face politică în România în ultimii 30 de ani.

Menționez că grupul politic care a propus în ședință amendamente fără să indice sursa de finanțare S-A ABȚINUT (abținerea este vot ÎMPOTRIVĂ) la votul proiectului Operativ Competivitate, proiect realizat cu fonduri UE, ,,Educație on-line în învățământul preuniversitar din Sectorul 1 al Municipiului București’’ (Apelul nr. 2 deschis în cadrul Axei Prioritare 2 “Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă”, Obiectivul Specific 2.3 – „Creșterea gradului de utilizare a Internetului”), proiect cu fonduri NERAMBURSABILE, cu ajutorul cărora vom dota școlile din Sectorul 1 cu echipamente digitale, table interactive, table grafice, dispozitive electronice speciale pentru persoanele cu dizabilități, camere web, laptop-uri, ecrane proiecție, proiectoare.

Grupul respectiv s-a abținut/a votat împotriva cheltuirii a 464.720,43 lei (inclusiv TVA) care reprezintă 2% din 23.236.022 lei (inclusiv TVA), deci aproape 24 milioane lei, fonduri nerambursabile, pentru proiectul de mai sus, dar a propus amendamente la proiectul de burse fără să indice sursa de finanțare și fără să indice suma finală.

Prin comparație, în mandatul fostului primar s-a votat achiziția a 48.000 tablete în valoare de aproximativ 92 milioane lei din banii contribuabililor, nu fonduri UE.

De asemenea, celălalt grup politic a propus burse de merit în valoare de 800 de lei, asta în condițiile în care salariul minim este 1.300 lei.

În sectorul 1 avem foarte multe probleme de rezolvat în ceea ce privește rețeaua de școli.

Avem trei școli unde se învață în trei schimburi. La o altă școală din sectorul 1, copiii de la clasa pregătitoare nu vor mai avea loc din toamnă, deoarece se mărește numărul de clase. La o altă școală unde sunt eu în Consiliul de Administrație, nu au sală de sport, copiii fac orele de sport într-o sală de clasă, misiune aprope imposibilă în momentul când se suprapun mai multe ore de sport. Construcția sălii de sport trebuia să înceapă în septembrie 2019. Ceea ce nu s-a întâmplat.

În sectorul 1 avem două școli cu risc seismic I.

Acestea sunt situații care trebuie rezolvate cât mai repede și au prioritate înaintea altor cheltuieli din buget. Avem în plan să construim patru scoli (cel puțin). Asta presupune să alocăm bani de la buget pentru construcția acestor școli. Am făcut un prim pas în acest sens prin reducerea capitalului social al Companiei de Investiții în Sănătate cu 149.995.300 lei, fonduri care vor fi folosite pentru investiții.

S-a clamat interesul pentru proiecte sociale pentru comunitate. Un astfel de proiect a fost cel al centrului Respiro, alt proiect cu fonduri nerambursabile, în realizarea căruia m-am implicat (doar eu).

Înainte de ședință, chiar am discutat cu colegii din cele două comisii din care fac parte să încercăm să demarăm mai multe proiecte cu fonduri nerambursabile, dată fiind situația dezastruoasă a bugetului Sectorului 1.

Și nu în ultimul rând … Am trei copii vitregi, doi dintre ei au plecat în Germania. Nu din cauza lipsei burselor. Fiica mea cea mică stă la Hanau (lângă Frankfurt), iar cea mijlocie la Berlin, unde are un PFA. În martie anul trecut, la începutul lockdown-ului, fiscul german i-a virat în contul firmei o sumă nerambursabilă pentru a o ajuta să își continue activitatea. Martha era absolut mirată că a primit banii aceia și voia să îi trimită înapoi, până i-am explicat că un stat normal apreciază faptul că ea și-a creat propriul loc de muncă, și o încurajează să și-l mențină, și să nu își inchidă firma din cauza pierderilor provocate de pandemie.

Am intrat în politică și pentru ele.

Iulia + Anna + Martha + Brigitta la Târgu Mureș, 2008

Published by Iulia Halatz

She is primarily a teacher of English. Also her mind is lured by goodies like finance, economics, interest rates, the stock market, as she has a hankering for how the money is made. Nevertheless she is a dreamer on a cloud...As dreams cost nothing... On ordinary days she is a word-weaver for everything and everything that breathes. On the best of days she just follows the seasons by means of bike, skis, or roller-skates. She is grateful to all colors of the world and to people who read, smile and drop a line here, or on her email. Contributing author for 5 Medium.com publications, Spillwords.com and Anthology Volume I: Writings from the Sudden Denouement Literary Collective.

One thought on “Ședință ordinară CL 28 ianuarie 2021

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started